Programma 9 juni 2007

Vijfentwintigste concert door blaasoctet

SEPTENTRIONES

o.l.v. Herman Draaisma

op zaterdag 9 juni 2007

om 14.00 uur

in de Remonstrantse Kerk te Alkmaar

Fnidsen 35-39

Programma

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Ouverture Fidelio (Arr. Wenzl Sedlak)

Sergej Prokofieff (1891-1953)

Romeo und Julia (Suite) (Arr. A.N.Tarkmann)

Tanz der Mädchen

 Szene: die Strasse erwacht

 Morgentanz

 Madrigal

 Morgenständchen

 Friar Laurence

Die Montagues und Capulets

Pauze

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Serenade (KV 375)

Allegro Maestoso

 Menuetto (Tempo Moderato)

 Adagio

 Menuetto (Allegro)

 Allegro

Septentriones

Acht enthousiaste musici met een gezamenlijke interesse in kamermuziek vormen sinds het najaar van 2002 het blazersensemble Septentriones.

De basisbezetting is een klassiek octet bestaande uit twee hobo’s (Alette Wessels en Frans Oosterhuis), twee klarinetten (Petra Wals en Joke Hagedoorn), twee fagotten (Annemarieke Volkstedt en Rik Ages) en twee hoorns (Aschwin de Vente en Arjan Sas). Afhankelijk van het repertoire wordt deze bezetting uitgebreid met bijvoorbeeld contrabas (Karolien Thio), fluiten of extra koperblazers.

Het ensemble werkt aan twee of drie projecten per jaar. Een korte periode van intensief repeteren wordt afgesloten met concerten op diverse locaties in Nederland. Het repertoire bestaat uit klassieke, romantische en hedendaagse werken.

Septentriones is Latijn voor enerzijds het sterrenbeeld Grote Beer en anderzijds het noorden en noordenwind. Het blaasoctet (wind octet) Septentriones is opgericht in de sterren- en planetenbuurt in Amsterdam-Noord en de leden komen allemaal uit Noord-Holland.

Sinds maart 2007 wordt Septentriones geleid door Herman Draaisma.

Herman Draaisma

Herman Draaisma studeerde klarinet aan de Muziek Pedagogische Akademie te Leeuwarden bij Gerard van der Weerd; na drie jaar vervolgde hij die opleiding bij Pierre Woudenberg aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij na de voltooiing van zijn klarinetstudie orkestdirectie studeerde bij Lucas Vis. De basklarinetstudie volgde hij bij Tom Sieuwerts in Den Haag. Als remplaçant klarinet / basklarinet speelde hij o.a. bij het Radio Philharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Residentie Orkest en het Orkest van het Oosten. Sinds november 1992 is hij als klarinettist / basklarinettist in vaste dienst bij het Nederlands Philharmonisch Orkest / Nederlands Kamerorkest. Ook is hij actief als dirigent bij een verscheidenheid aan orkesten. Sinds november 2001 is hij vaste dirigent van het strijkorkest Zoroaster te Utrecht en dirigeert hij het leerlingen-strijkorkest ´Arcato´ van de vioolpraktijk Petra Westra te Zutphen. Per 2004 is hij dirigent van Brassband ´De Eendraght´ te Nieuwegein. Tevens dirigeert hij projectmatig het nieuw opgericht blazersensemble ´Nieuwe Maten´ te Wormerveer. Bij het harmonie-orkest ´Noordenwind´ dirigeert hij in het seizoen 2006-2007 twee projecten.